Een saaie, blinde muur omtoveren tot eyecatcher van de buurt. Die wens van Mara Berben is werkelijkheid geworden. Wie nu langs haar woning in de Zeeheldenbuurt fietst, ziet geen saaie stenen meer, maar een vrolijk boeket aan bloemen. Een bijzonder buurtinitiatief dat mede mogelijk is gemaakt met steun van het Fonds Buurtcultuur.

 

Trotse Muren

Twee jaar woont Mara nu aan de Van Galenstraat. Ze voelt zich happy in haar huis, maar de zijkant van haar hoekwoning kon nog wel een boost gebruiken. Via de buurtapp vroeg ze buurtgenoten mee te denken en zo ontstond al vrij snel het idee om een muurschildering te laten maken. Mara benaderde de Zwolse kunstschilderes Lonneke van Zutphen, bekend van het muurkunstenaarscollectief Trotse Muren.

Fonds Buurtcultuur

“Zelf schilderen was geen optie voor ons,” vertelt Mara. “Een muurschildering is zo gedetailleerd. Dat kan alleen een professional. Maar een kunstschilder inhuren, inclusief materialen, is behoorlijk kostbaar. Daarom ben ik heel blij dat Lonneke ons attendeerde op het Fonds Buurtcultuur. Zonder de bijdrage uit dit fonds hadden we dit project niet kunnen realiseren.”

Luchtzuiverende verf

Lonneke: “Met mijn werk wil ik de stad een beetje mooier maken. Een muurschildering vrolijkt een buurt op, maar ik wil ook een bijdrage leveren aan een schonere omgeving. Daarom werk ik als één van de weinige schilders in Nederland met luchtzuiverende verf. Dat werkt volgens een chemisch proces waarbij de witte verfpigmenten in contact met licht en waterdamp worden omgezet in zuren. Die transformeren de schadelijke verfstoffen in calciumnitraat. Een soort kunstmest dat onschadelijk is voor mens en milieu. Een muurschildering van één m2 zuivert net zoveel zuurstof, als een boom.”

Geadopteerd

Lonneke’s liefde voor de natuur zorgt er ook voor dat ze bij voorkeur bloemenmuren schildert. Omwonenden mochten favoriete bloemsoorten aandragen, waaruit Lonneke een keus maakte. Het hoekje van de Van Galenstraat en de Abel Tasmanstraat is enkele jaren geleden ‘geadopteerd’ door de buurt en werd opgefleurd met twee bankjes, een mini-bieb en een bloemenperk. De bloemenmuurschildering van Mara past perfect in het plaatje.

Duim omhoog

“Dit kunstproject leeft in de buurt,” vervolgt Mara. “Mensen die langsfietsen steken hun duim omhoog of stoppen voor een praatje. De uitnodiging voor de feestelijke onthulling is al gedeeld in meerdere buurtapps. En ik hoor geluiden dat andere buurtbewoners in de Zeeheldenbuurt ook een muurschildering willen. Mijn muur maakt mensen blij. Dat is mooi om te zien.”

 

 

Kijk ook eens naar