Buurtcultuurfonds

Het Buurtcultuurfonds: daar is een potje voor!

Kan jouw buurt wel wat creatieve gezelligheid gebruiken? En heb jij daar een goed idee voor? Dan ben je bij het Buurtcultuurfonds aan het goede adres! Kom maar op met jouw project, van toneelstuk tot boekenruilmarkt en van fotoworkshop tot smartlappenfestival. Wij helpen je graag met advies én geld, want over een goed idee roepen wij: daar is een potje voor!

Cultuur, dat is toch iets met kunst en museums enzo? Klopt. Maar ik heb niks met cultuur… Mis! Want cultuur is zóveel meer. Want zing jij graag uit volle borst mee met het levenslied of spuit je stiekem tunnels vol graffiti? Ook dan ben je bezig met cultuur! Komen de creatieve ideeën al bij je op om samen met de buren aan de slag te gaan? Lees dan snel verder hoe je jouw plan indient.

Waarvoor kan ik een aanvraag doen bij het Buurtcultuurfonds?

Zoals de naam al zegt, kun je terecht bij het Buurtcultuurfonds met een cultureel idee voor de buurt. Met cultuur bedoelen we alles dat te maken heeft met muziek, film en theater, lezen en schrijven, dans en beeldende kunst. Maar ook erfgoed, zoals verhalen, tradities of oude gebouwen die ons helpen te begrijpen wie we zijn en waar we vandaan komen. Wil jij een aanvraag doen voor jouw flat, straat of wijk? Dan is het een voorwaarde dat jouw idee iets met een van deze onderwerpen te maken heeft. Ook is het echt jullie project, en steken jij en je buren zelf de handen uit de mouwen om het idee te laten slagen.

Heb jij al een idee?

Vul het aanvraagformulier in

Wat doet het Buurtcultuurfonds niet?

Een buurtbarbecue, springkussen tijdens Burendag of de aanleg van een bloemperk zijn voorbeelden van aanvragen die niet bij het Buurtcultuurfonds passen. Maar wist je dat er bij de gemeente Zwolle wél mogelijkheden zijn om daarvoor een bijdrage te krijgen?

Bekijk de subsidies voor jouw buurt

Muurschildering Fresiaflat

Op een kale muur van de Fesiaflat In de Zwolse wijk De Pierik prijkt sinds kort een prachtige muurschildering van kunstenares Lonneke van Zuthpen. Dit initiatief is mede mogelijk gemaakt door het Buurtcultuurfonds.

“Meer dan honderd buurtbewoners vonden het een tof initiatief om een muurschildering op de Fresiaflat te laten maken. Er werd meegedacht over het ontwerp en ontzettend veel mensen meldden zich enthousiast aan om mee te helpen met het organiseren van een onthullingsfeest. Kunstenares Lonneke voelde zich enorm welkom tijdens het schilderen. Verschillende buren brachten haar een flesje wijn, nootjes en een kopje thee. Inmiddels is de schildering af en zijn de bewoners blij met het resultaat!

Blauwe en gele vlinders
Een leuk weetje over de vlinders in het ontwerp: deze zijn geschilderd in de kleuren blauw en geel in verband met de relatie die de buurt heeft met de spoorlijnen. Een blauwe vlinder wordt vaak gezien als een teken van leven. In de meeste culturen is de blauwe vlinder een symbool van acceptatie, eer en grote energie. Een blauwe vlinder kan ook het verstrijken van tijd, verandering en zinvol doel in het leven symboliseren. De gele vlinder staat symbool voor plezier en creativiteit. Als je een gele vlinder in je buurt ziet, weet dan dat je zult slagen. In veel tradities symboliseren gele vlinders wedergeboorte of wedergeboorte in een nieuw leven.

We hopen dat deze muurschildering veel energie, plezier, creativiteit, zinvolle doelen in het leven en grote slagingskansen daarvan in de wijk zal brengen. Na de zomervakantie organiseren we een feestelijke opening!”

Jan-Willem Bekhuis
Opbouwwerker Travers

Hoe doe ik een aanvraag voor subsidie?

Een aanvraag indienen gaat altijd in stappen:

1) Bedenk een plan
Hoe wil jij in jouw straat of buurt bezig gaan met cultuur? Je hoeft nog geen uitgewerkt plan te hebben; alleen een wild idee is ook prima!

2) Vul het aanvraagformulier in
Vertel ons via het formulier onderaan deze pagina wat jouw plan is, hoeveel geld je hiervoor nodig hebt en of je vragen hebt.

3) Maak een afspraak
Freek of Sanne belt of mailt je voor een afspraak om jouw idee te bespreken. Samen kijken jullie of dit past binnen het Buurtcultuurfonds en wat de vervolgstappen zijn.

4) Doe een aanvraag
Voldoet jouw plan aan de voorwaarden? Vul dan het uitgebreide aanvraagformulier in. Freek kan je hierbij helpen.

5) Wacht op goedkeuring
Jouw aanvraag wordt beoordeeld en je hoort snel of je aanvraag is goedgekeurd.

6) Aan de slag
Is jouw aanvraag goedgekeurd? Dan kan je aan de slag om jouw buurt een beetje leuker, gezelliger of sfeervoller te maken!

Je kunt niet wachten?

Heel goed! Bel of mail naar: 

Freek van der Heide
06-38593809 | freek.vanderheide@stadkamer.nl

Aanvraagformulier Buurtcultuurfonds

Vul hieronder jouw gegevens in voor een aanvraag bij het Buurtcultuurfonds. Heb je al een uitgewerkt plan? Upload deze dan als bijlage. We nemen binnenkort contact met je op!

Kijk ook eens naar