Week van de Mediawijsheid: Onderwijs
De Week van de Mediawijsheid is van 5 t/m 12 november en heeft dit jaar het thema 'Samen sociaal online'. Heel Nederland staat stil bij wat we écht belangrijk vinden in de online wereld. Ook Stadkamer organiseert activiteiten voor alle leeftijden.

Werk je in het onderwijs? Geef extra aandacht aan mediawijsheid tijdens de Week van de Mediawijsheid: schoolbreed of in je eigen groep. Hieronder vind je tips en gratis lesmateriaal.

Wil je graag meer informatie en/of inspiratie voor de Week van de Mediawijsheid? Neem dan contact met ons op via educatie@stadkamer.nl.

Mediamasters
MediaMasters is een spannende serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor groep 7 en 8. Door het spelen van de game bouwen leerlingen basiskennis op over mediawijsheid. Hoe ga je mediawijs om met Whatsapp, online pesten, cybercriminaliteit en gamen? De klas die tijdens de landelijke wedstrijd de meeste ‘bits’ scoort, mag zich de meest mediawijze klas van Nederland noemen én wint een mooie prijs.
Doelgroep: groep 7 en 8

Lees je digiwijs
Boeken met spannende en herkenbare verhalen over hedendaagse onderwerpen als gamen, gehackt worden, nepnieuws en computergestuurde omgeving. Bij de boekenseries is gratis lesmateriaal beschikbaar. 
Doelgroep: vanaf groep 5

Mediaspel
Leerlingen ontdekken elkaars mediagewoontes. Wie kent de grappigste reclames? Wie besteedt de meeste tijd aan games of aan sociale media? Het mediaspel draagt bij aan de bevordering van mediawijsheid bij ouders/opvoeders en kinderen en is mede mogelijk gemaakt door Mediawijzer.net.
Doelgroep: bovenbouw PO en onderbouw VO

Reclame Masters
Het lesmateriaal Reclame Masters leert kinderen exact die vaardigheden die zij nodig hebben om de media en de commerciële omgeving beter te kunnen begrijpen en interpreteren, waardoor zij in staat zijn zich te ontwikkelen tot kritische en bewuste kinderconsumenten.
Het lesmateriaal is een interactieve, kortlopende methode, bestaande uit een docentenhandleiding, een leerlingenmap met informatiebladen en opdrachten en films.
Doelgroep: groep 4, 5 en 6

Wijs met Media omgaan
Gratis digitaal lespakket van KlasseTV over thema’s zoals sociale media, hacken, nepnieuws en auteursrecht.
Doelgroep: bovenbouw PO en onderbouw VO

Diploma Veilig Internet
Diploma Veilig Internet is een gratis lespakket met lessen over informatievaardigheden, mediawijsheid en ICT-vaardigheden. Kinderen leren zich op een speelse manier voor te bereiden op de digitale samenleving.
Doelgroep: groep 5 t/m 8

Stichting FutureNL
De leermiddelenbank van Stichting FutureNL biedt overzicht in het lesaanbod op gebied van digitale vaardigheid. Vind lessen op basis van thema’s, vakken of werkvormen.
Doelgroep: PO groep 1 t/m 8, VO klas 1 t/m 6

De Baas Op Internet
In de zes lesmodules van De Baas Op Internet leren kinderen alles over de belangrijkste spelers op het web, wat data is, hoe SnapChat werkt en wat een cookie is. Doel is dat kinderen meer digitaal geletterd raken doordat ze beter begrijpen hoe het netwerk van het internet precies in elkaar steekt.
Doelgroep: bovenbouw PO en onderbouw VO