Taalvrijwilliger worden? Leuk!

Als taalvrijwilliger heb je een grote rol in de aanpak van laaggeletterdheid. Dankzij jouw inzet krijgen deelnemers extra begeleiding op het gebied van lezen, schrijven, rekenen en andere vaardigheden. Deelnemers profiteren het meest als ze op de juiste manier worden begeleid en met geschikt lesmateriaal werken. Daarom volg je hiervoor een leuke basistraining voor taalvrijwilligers, waarin je leert hoe je dit doet. Tijdens de intake hoor je hier meer over.

Lijkt het jou leuk om taalvrijwilliger te worden? Of wil je eerst meer informatie? Bel dan met Marjan, Marije of Miranda of mail ons! Je mag ook hier je gegevens achterlaten. We nodigen je dan uit voor een gesprek.

 

Basistraining voor taalvrijwilligers

Ben je taalvrijwilliger of wil je dat graag worden? Doe dan mee met onze basistraining taalvrijwilliger.
Als taalvrijwilliger heb je een grote rol in de aanpak van laaggeletterdheid. Dankzij jouw inzet krijgen deelnemers extra begeleiding op het gebied van lezen, schrijven, spreken, gesprekken voeren, luisteren, rekenen en andere vaardigheden. Deelnemers profiteren het meest als ze op de juiste manier worden begeleid en met geschikt lesmateriaal werken.
In deze training leert je hoe je dit doet. Interesse in deze  interactieve training van 4 bijeenkomsten van vier keer 2,5 uur? Deelname is gratis.

Data basistraining 2025:

  • dinsdagavond: 25 februari, 4, 11 en 18 maart | 19.00 - 21.30 uur
  • donderdagmiddag: 3, 10, 17 en 24 april | 13.30 - 16.00 uur
  • dinsdagavond: 13, 20, 27 mei en 3 juni | 19.00 - 21.30 uur
  • donderdagavond: 12, 19, 26 juni en 3 juli 19.00 - 21.30 uur

Aanmelden basistraining

Opfriscursus Taalvrijwilliger

Heb je de basistraining gevolgd en ben je actief als taalvrijwilliger? Dan kan het zijn dat je in de praktijk tegen dingen aanloopt. Of dat je niet meer precies weet welk materiaal er nou allemaal is en wat je het beste kunt gebruiken. Misschien heb je behoefte aan uitwisseling en ontmoeting; hoe doen anderen dat nou?  Daarvoor bieden we de Opfrisworkcursus Basistraining Taalvrijwilliger aan. In een dagdeel praten we je bij. 

Intervisie

Als taalcoach werk je zelfstandig met je taalmaatje. Het kan ook zijn dat je een groepje begeleidt, alleen of samen met een andere taalcoach. Soms loop je tegen dingen aan die je weleens zou willen bespreken met collega’s. Hoe kijken zij tegen de situatie aan? Hebben zij tips voor jou of jij voor hen?
Lijkt het je fijn om een casus in te brengen of denk je graag mee over die van een ander? Meld je dan aan voor een intervisiebijeenkomst.

Werken met de serie 'Succes!'

De boekjes uit de serie 'Succes!' helpen jou als taalcoach bij het begeleiden van je deelnemer met (beter) lezen, schrijven en rekenen. Er zijn ook boekjes om digitale vaardigheden te oefenen. Denk bijvoorbeeld aan thema’s als: Eerste hulp aan kinderen, Voor het eerst op je smartphone, Een afspraak bij de dokter of Wat kost het? De opdrachten in de boekjes passen goed bij het dagelijks leven van de deelnemer.

Maar hoe werk je nou met zo’n boekje? Welk boekje moet je kiezen? Hoe geef je goede feedback? Dit leer je allemaal in de workshop 'Werken met Succes!'.

Werken met de serie 'SpreekTaal'

'SpreekTaal' is gemaakt voor taalcoaches die de spreekvaardigheid willen oefenen met hun anderstalige taalmaatje. Het gaat over dagelijkse onderwerpen, zoals: werk, gezondheid, familie, het weer en sociale contacten. Het is makkelijk in gebruik en is geschikt voor alle volwassen anderstaligen met weinig tot veel schoolervaring.

Leer hoe je Spreektaal op een goede manier kunt gebruiken in de taalcoaching en doe mee met onze workshop ‘Werken met SpreekTaal’. 

Werkvormencarrousel

Er zijn zoveel leuke werkvormen die je kunt gebruiken als je taalcoach bent van een anderstalige die het Nederlands aan het leren is. Maar hoe pak je dat nou aan? Welke werkvormen zijn er allemaal? Taalpunt organiseert een werkvormencarrousel waarin jij als deelnemer zelf verschillende werkvormen gaat ervaren. Daarna weet jij hoe je ze goed in kan zetten in de taalcoaching.