‘’Het is geestverruimend, omdat je het stukje ‘moeten’ van elke dag aan de kant zet. Je doet het eigenlijk voor jezelf en voor anderen. Het geeft veel voldoening om iets te doen waar ‘niets’ tegenover staat.’’

Mijn naam is Leoné de Beer en ik woon al 19 jaar in Nederland en nu ruim 11 jaar in Zwolle. Sinds 2012 heb ik een eigen bedrijf Afrikos, en daarmee geef ik kookworkshops met Zuid-Afrikaans eten. Ik ben zelf namelijk ook Zuid-Afrikaans en wilde daar graag iets mee doen.

Wat maakt de rol van gastvrouw zo interessant?  
Omdat ik vanuit huis werk miste ik de sfeer van onder de mensen zijn. In deze functie werk ik in een omgeving met veel mensen om mij heen, terwijl ik ook de ruimte heb om alleen te kunnen werken. Dus zowel de rust van de functie als het contact kunnen opzoeken met mensen spreekt mij aan.

Wat levert het vrijwilligerswerk je tot nu toe op?
Vooral veel nieuwe contacten, maar ook kennis krijgen van de boeken die mij interesseren, daar geniet ik van.

Heb je ook een favoriete plek binnen Stadkamer, zo ja: waarom?
Ik heb wel bepaalde afdelingen die mij aanspreken zoals psychologie, sociologie en filosofie. Dat interesseert mij heel erg. Ik heb in Zuid-Afrika ook psychologie gestudeerd. En ook op eerste verdieping zijn leuke plekken waar je kunt zitten studeren of waar mensen elkaar opzoeken, ik vind die sfeer daarom heen heel mooi.  

Waarom zou je andere mensen vrijwilligerswerk te doen bij Stadkamer?  
Het is geestverruimend, omdat je het stukje ‘moeten’ van elke dag aan de kant zet. Je doet het eigenlijk voor jezelf en voor anderen. Het geeft veel voldoening om iets te doen waar niks aan tegenover staat. Je hoeft niet perse een prestatie te leveren. Dat is een hele andere manier van in het leven staan en werken. Ik zou iedereen ook aanraden om gewoon eens te kijken wat de mogelijkheden zijn, Stadkamer is enorm hulpvaardig en meedenkend.

Nog een slotwoord?
Kom langs en ga het gesprek aan, niet bang zijn om te vertellen wat jij graag wilt, en ook als jou iets niet bevalt. Dat kan hier heel goed, alles is bespreekbaar.