13 februari 2023

Geslaagde editie van de Nationale Voorleesdagen

Geslaagde editie van de Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen 2023 zitten er weer op. Het was wederom een succesvolle editie, met een feestelijke aftrap op woensdag 25 januari. Bekende Zwollenaren als Wietze de Jager (radio-dj bij Radio 538) en burgemeester Peter Snijders lazen voor op Zwolse kinderopvanglocaties. Daarnaast waren natuurlijk ook veel andere voorlezers actief en werd het boek ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’ met open armen ontvangen op de Zwolse kinderopvang en scholen.

Tijdens de Nationale Voorleesdagen zijn er ook veel peuter- en kleutergroepen op bezoek geweest bij Stadkamer. Zij kregen het verhaal van Maximiliaan te horen en mochten een mooie taart van foam knutselen met elkaar!

Op 25 januari en 1 februari vond de lokale ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd plaats in Stadkamer. Maar liefst 37 schoolkampioenen namen het tegen elkaar op! In drie verschillende rondes hebben de kampioenen tegen elkaar gestreden waarna in iedere ronde een winnaar is aangewezen. Lara Jansen van CBS Het Mozaïek, Bisan Aldasooqi van OBS De Springplank en Silke Venema van CBS Talentum gaan door naar de regionale ronde die op 22 februari wederom in Stadkamer plaatsvindt. Hierna volgt nog de provinciale ronde en het uiteindelijke doel: de landelijke finale, waar de kampioenen zullen strijden voor de titel Nationale Voorleeskampioen van 2022-2023.

Tijdens de wedstrijd lazen de winnaars voor uit De Tovervinger (Roald Dahl), Het Werkstuk (Simon van der Geest) en Sjakie en de chocoladefabriek (Roald Dahl). De jury bestond uit Evelyn Evertsen– medewerker boekhandel Westerhof, Willeke de Boer – theatermaker van o.a. de Voorleesvoorstelling, Margriet Leest – Raadslid Groen Links, Selma Hoekstra – Raadslid PvdA en Obertha IJntema en Kirsty Klomp – Jeugdspecialisten van Stadkamer. Zij beoordeelden in wisselende samenstellingen de voorlezers. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. De jury is ervan overtuigd dat deze drie voorleeskampioenen Zwolle goed zullen vertegenwoordigen in de volgende rondes!

Bekijk meer nieuws