×
Terug naar overzicht

Nieuws

Geocache route 75 jaar vrijheid

Cultuureducatie

28 januari 2020

GEOCACHE ROUTE 75 JAAR VRIJHEID

Ga samen met je klas op zoek naar schatten op locaties  in de binnenstad van Zwolle die aan een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog herinneren. Stadkamer heeft een speciale geocache-route (schattenzoektocht) samengesteld met het thema 75 jaar vrijheid. De route wordt als project aangeboden voor groep 7 en 8 van de basisscholen in Zwolle en de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Op negen plekken in de binnenstad zijn de caches verstopt. Elke cache is gelinkt aan een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog en een verhaalfragment. De verhalen spreken tot de verbeelding van kinderen en maken hen bewust van wat er tijdens WO II in Zwolle is gebeurd. Het verhaal ’Een zonnestraal in de nacht’ door Paul Gellings is in fragmenten verdeeld. Het verhaal verbindt alle cache-locaties aan elkaar.

UITVOERING
De groep wordt verdeeld in groepjes van maximaal 5 leerlingen en een begeleider met een smartphone met internetverbinding (geen wifi). Met behulp van de Geocache-app zoek je de caches die in de buurt van de 9 locaties verborgen liggen. Via de app krijgt de groep aanwijzingen en opdrachten. Daarmee kan de eindcache opgelost worden. De route eindigt met een eindcache die door de hele klas moet worden opgelost. Verschillende leergebieden komen aan bod tijdens de route: taal (lezen), mediawijsheid, wereldoriëntatie, geschiedenis en erfgoed.

De geocache route is geen wedstrijd! Samenwerken is een belangrijk onderdeel om de opdrachten te kunnen oplossen. Ieder kind kan bijdragen: de een goed is in rekenen, de ander in taal, weer een ander in puzzelen of kan juist creatief kan denken!

De groepjes hoeven niet alle caches te vinden. Het is belangrijk dat alle groepjes samen wel alle caches vinden, je hebt alle caches nodig om de eindcache op te lossen. Zie je dat er al een ander groepje bij een cache staat? Wacht dan niet tot ze klaar zijn, maar ga op zoek naar de volgende. Zo vergroot je de kans om de eindcache op te lossen!

PRAKTISCH

  • Zorg ervoor dat je voldoende begeleiders hebt (1 per groepje, max. 5 leerlingen per groepje)
  • Zorg ervoor dat de begeleider beschikt over een smartphone en daarop tijdig de Geocache-app geïnstalleerd heeft. Daar is bij aanvang van de route geen tijd voor!
  • De route is 2,5 km lang en is in de binnenstad van Zwolle
  • Het start- en eindpunt is Stadkamer centrum aan de Zeven Alleetjes in Zwolle

WAT IS GEOCACHE
Geocaching is een wereldwijde schattenzoektocht waar de digitale en de echte wereld elkaar tegenkomen. Geocachen is een schattenzoektocht op basis van GPS coördinaten. Via de coördinaten en je smartphone ga je aan de slag. Waar je naar op zoek gaat is een raadsel, maar dat is juist het leuke. Je krijgt hulp en aanwijzingen via de app om je schat te vinden. Let goed op: ze hebben allerlei vormen, van een heel klein doosje tot een schatkist, of iets waarvan jij nooit had gedacht dat juist dát de cache zou zijn...

AANMELDEN
Ben jij enthousiast geworden over deze route en wil jij met jouw klas meedoen? De route is in de maanden april en mei beschikbaar. Meld je aan via onderstaand formulier. De kosten bedragen € 30,00 per groep (max. 30 leerlingen).  De groep wordt opgesplitst in groepjes van max. 5 leerlingen en een begeleider. De school zorgt zelf voor voldoende begeleiders. Je ontvangt van ons vooraf een lesbrief, met uitleg over geocache en alles wat je nodig hebt voor het lopen van deze route. Na afloop krijg de leerkracht de beschikking over het verhaal.

Wil je eerst meer weten? Neem contact op met Jolanda Versluis.

AANMELDEN

Geocache route 75 jaar vrijheid

Meer nieuws

Werkzaamheden rondom hoofdingang Stadkamer centrum

Stadkamer

18 februari 2020

Vanaf maandag 24 februari tot en met 6 maart  vinden er werkzaamheden plaats aan de voorkant van ons pand, Stadkamer centrum.

Lees hier meer over

Boekenweek 2020

Bibliotheek

17 februari 2020

De 85ste Boekenweek (7 t/m 15 maart) staat in het teken van de rebellen en dwarsdenkers.

Lees hier meer over
Terug naar overzicht