×
Terug naar overzicht

Nieuws

Instrumentenbank voor heel Zwolle

BuurtCultuur & Amateurkunst

25 september 2019

Op 13 september jongstleden is op basisschool De Wendakker in Stadshagen een instrumentenbank geopend. Voor een gering bedrag kan iedereen in Zwolle nu een instrument huren.

Persbericht van de Wendakker: Unieke Instrumenten Bibliotheek ‘De Wendakker’

Wie bibliotheek zegt, denkt direct aan boeken. Maar op basisschool ‘De Wendakker’, een school van de Vivente scholengroep, hebben ze sinds vandaag een heel andere en wel heel bijzondere bibliotheek. Een ‘instrumenten bibliotheek’ voor kinderen. Deze werd vrijdagmorgen 13 september geopend door de wethouder van Cultuur in Zwolle, mevrouw Monique Schuttenbeld. Met een slag op de gang startte zij deze bijzondere samenwerking tussen onderwijs, cultuur en het muziekonderwijs, waarop de kinderen van De Wendakker een zelf geschreven lied, ondersteund door het eigen schoolorkest ten gehore brachten.

De instrumenten bibliotheek
Wat is de instrumenten bibliotheek en welke gedachte zit erachter. Eveline Klaasen, cultuurcoördinator van de school vertelt. “ De instrumentenbibliotheek is er voor verhuur van instrumenten aan scholen, culturele verenigingen en instellingen uit Zwolle en omgeving.

Bij basisschool de Wendakker hebben we cultuur hoog in het vaandel staan. Waarbij met name het vak muziek eruit springt. Alle leerlingen genieten in hun basisschoolcarrière vanaf groep 1 tot en met groep 8 van goed muziekonderwijs door middel van doorlopende leerlijn, meerdere vaste muziekdocenten en nauwe samenwerking met Hedon en de MEC muziekschool.

Om ook kinderen buiten deze school uit Stadshagen een kans te geven om muziek te maken, verhuren wij via onze website ‘dewendakkerverhuurt.nl’ instrumenten. Zoals onze initiatiefnemer van de school ook heeft benoemd: “Wij zien als geen ander wat muziek met leerlingen doet en gunnen dat elk kind”.

Hoe ben je knap?
Arend Eilander, bestuurder van Vivente vult aan: “Het is fantastisch om te zien dat een school dit aanbiedt aan haar leerlingen en vanaf vandaag ook aan groepen daarbuiten. In het onderwijs wordt vaak de vraag gesteld “hoe knap ben je?”. Ik zou die vraag graag omdraaien en vragen “Hoe ben je knap?”. Als je die vraag stelt en je kunt een rijk aanbod doen van instrumenten en gevarieerd onderwijs, is het geweldig dat kinderen ontdekken dat ze ook muziek-knap’ kunnen zijn. We willen als Vivente ook graag dit aanbod verbreden en op andere scholen in gaan zetten. Dankzij de medewerking van de Stadkamer en middels een financiële bijdrage van Hervormd Weeshuis is het mogelijk geworden om de instrumenten bibliotheek daadwerkelijk vorm te geven. Daar zijn we zeer erkentelijk voor!”.

De komende tijd wordt dit project verder uitgebouwd en is er voor elke leerling in Zwolle de mogelijkheid om kennis te maken met een instrument. Een unieke samenwerking die kansen voor kinderen in Zwolle vergroot.

Instrumentenbank voor heel Zwolle

Meer nieuws

Cityroom Jazz: Bogerman Bigband

Stadkamer, Bibliotheek

18 oktober 2019

De Bogerman Bigband is het oudste en meest prominente schoolorkest van Nederland.

Lees hier meer over

Expositie Irma Wisman

Bibliotheek

01 oktober 2019

1 tot en met 26 oktober “Soms zou een dag uit 2 x 24 uur moeten bestaan, zodat ik alles kan doen wat moet en er naast nog kan...

Lees hier meer over
Terug naar overzicht