Terug naar overzicht

Nieuws

Aan het woord: Peter Plaatsman

Cultuureducatie

13 maart 2018

Peter Plaatsman van Xplosief vertelt over de Meet-up voor cultuuraanbieders die plaatsvond op 20 februari 2018.

Namens Xplosief was ik dinsdag 20 februari aanwezig bij de Meet-up voor cultuuraanbieders georganiseerd in en door Stadkamer. Het thema van de meeting was een update over de ontwikkelingen en trends die op dit moment spelen in het onderwijs. Daarnaast kwam ook de praktische kant aanbod. Hoe voer je een gesprek met een school? Wat zijn financiële mogelijkheden op gebied van fondsen en subsidies?

Deze onderwerpen werden allemaal aan de hand van een heldere, vrolijke en enthousiaste presentatie gebracht.  Hierop werden de aanwezige aanbieders aangestoken en deden zij actief mee in de overlegsituaties en oefeningen die volgden.

Waar ik zelf nogal door geïnspireerd raakte, was de horizontale leerlijn, de vraag vanuit het onderwijs naar vakoverstijgende activiteiten. Een voorbeeld was de kunstenaar die een workshop 3D aanbiedt maar in zijn aanbod ook andere vaardigheden/disciplines als bijvoorbeeld taal en rekenen meeneemt. In deze speelse vorm hebben de leerlingen taal en het rekenen nodig in de workshop.

Eigenlijk kunnen we wel concluderen dat het onderwijs veranderlijk begint te worden. De vaste opbouw en structuur wordt losgelaten op zoek naar nieuwe mogelijkheden - maar vooral ook nieuwe behoefte voor de leerlingen en hun vaardigheden die ze nodig hebben in de veranderende maatschappij-. Als we daar met de cultuureducatie op in kunnen spelen is dat pure winst. Vaardigheden leren bij wijze van spelen.

Ook in Zwolle zien we dat, mede door Stadkamer, terug in de ‘Beweging Woest’ die daar al veel aandacht aan heeft besteed en actief zoekt naar nieuwe mogelijkheden.

Peter Plaatsman, Xplosief.

Aan het woord: Peter Plaatsman

Meer nieuws

Expositie: Van registratie tot vernietiging

Bibliotheek

20 maart 2018

Twaalf portretten vertellen samen het verhaal van de vervolging van de Joodse Zwollenaren in de Tweede Wereldoorlog.

Lees hier meer over

De Wilde Deerne

Cultuureducatie

20 maart 2018

De Wilde Deerne is een bijzonder muziekspektakel, gemaakt door de Zwolse Stadproductie. De Wilde Deerne is gebaseerd op het waargebeurde mysterie...

Lees hier meer over
Terug naar overzicht