Media- & taaleducatie

BoekStart

Ben je vader of moeder van een baby van nog geen jaar oud? Dan krijg je met een speciale waardebon een BoekStart koffertje cadeau, waarbij je je baby lid maakt van Stadkamer.

Voorgelezen worden is voor ieder kind een moment van ontspanning. Daar komt bij dat voorlezen de taalontwikkeling stimuleert en de woordenschat vergroot. Kinderen die als baby vaak zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Samen boekjes kijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren, verhaaltjes vertellen en ernaar luisteren, versterkt bovendien de band tussen ouder en kind.

Wat is BoekStart?
BoekStart is een landelijk project dat het voorlezen aan baby’s en peuters stimuleert. Jonge ouders worden gestimuleerd om al vroeg te beginnen met voorlezen. Ouders die hun baby gratis lid maken van de bibliotheek, krijgen het leuke BoekStart-koffertje cadeau. Met een babyboekje, boekje met kinderliedjes en een cd kunnen ze vervolgens interactief voorlezen. BoekStart is een samenwerkingsproject van Stadkamer, gemeente Zwolle, Loes/CJG en de consultatiebureaus (GGD).

BoekStart-pakket
Alle jonge ouders uit Zwolle met een baby van ongeveer drie maanden ontvangen bij het consultatiebureau een waardebon voor een gratis BoekStart-pakket. Dit pakket bestaat uit een koffertje met boekjes, een cd en informatie over voorlezen. Baby’s worden gratis lid van Stadkamer. Is je baby tussen de drie maanden en een jaar oud en heb je nog geen bon gekregen? Dan ligt deze voor je klaar bij de dichtstbijzijnde vestiging van Stadkamer.

BoekStart in Stadkamer
In elke vestiging van Stadkamer is een speciale BoekStart-collectie aanwezig voor baby’s en peuters. Hierbij wordt rekening gehouden met de leeftijd van de baby:

  • Vanaf drie maanden: boekjes met sterke zwart-wit contrasten
  • Vanaf zes maanden: boekjes met verschillende materialen, felle kleuren en op elke bladzijde één duidelijke afbeelding
  • Vanaf negen maanden: boekjes met uitgebreidere plaatjes en korte verhaaltjes 

De stoffen boekjes kunnen gewassen worden in een koud sopje of in de wasmachine (max. 30°C).


Meer weten? Neem contact met ons op.