Media- & taaleducatie

Passend Lezen


Lezen kan altijd! Dus ook als je blind, slechtziend of dyslectisch bent. Bibliotheekservice Passend Lezen heeft voor iedereen met een leesbeperking een passende oplossing. Lees hieronder de mogelijkheden.

Gesproken boeken

Voor mensen met een leesbeperking zijn er 45.000 gesproken boeken. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor mensen die blind, slechtziend of dyslectisch zijn. En voor mensen die door een andere beperking niet of moeilijk kunnen lezen. 

Hoe beluisteren?
Via streaming kun je de gesproken boeken nu gratis beluisteren als je lid bent van Stadkamer. Je moet dan wel verklaren dat je een leesbeperking hebt. Aanmelden doe je op de website van Passend Lezen. Hier kun je inloggen met het nummer van je bibliotheekpas en bijbehorende pincode of wachtwoord. Na het invullen van de Verklaring Leesbeperking krijg je direct toegang tot alle gesproken boeken. Titels die je wilt lezen, zet je op je boekenplank door op de bestelknop te drukken. Op het plankje passen maximaal 15 titels die je zo lang mag lenen als je wilt. 

Voor het streamen van de gesproken boeken heb je een internetverbinding nodig. Je kunt de boeken afspelen op je pc, tablet of smartphone. Hiervoor gebruik je de online player die op de website staat. Als je stopt met lezen, dan onthoudt de player waar je gebleven bent. De volgende keer dat je het boek opent, ga je automatisch weer verder vanaf dat punt. 

Op de site van Passend Lezen vind je een handig instructiefilmpje. Nog vragen? Bel met 07 03 38 15 00 of neem per e-mail contact op.
Contactformulier Passend Lezen


Daisyspeler
Stadkamer leent Daisyspelers aan mensen die moeite hebben met lezen. Zowel individuele lezers als instellingen en scholen kunnen hiervan gebruik maken.

Wat is een Daisyspeler?
Een daisyspeler is een soort cd-romspeler waar alleen daisyschijfjes mee afgespeeld kunnen worden. Op de schijfjes staan luisterboeken. Met de daisyspeler kan men ook bladwijzers aanbrengen en pagina's opzoeken, geluid hoger/lager zetten en de snelheid van het voorlezen is regelbaar. Er zijn twee soorten daisyspelers:
- een makkelijk te bedienen daisyspeler voor ouderen en volwassen slechtzienden
- een Booksense (soort MP3speler)

Voor wie is het bedoeld?
Volwassenen en kinderen met leesproblemen en/of visuele handicaps kunnen bij Stadkamer kennis maken met een daisyspeler.
Daisyspelers zijn vooral bedoeld voor:
- Mensen die thuis niet beschikken over een computer of tablet om boeken te streamen via de bibliotheek of via Passend Lezen;
- Mensen die niet op de normale manier kunnen lezen, zoals blinden en slechtzienden;
- Kinderen met leerstoornissen die het lezen bemoeilijken (autisme, dyslexie);
- Mensen die tijdelijk niet kunnen zien door bijvoorbeeld een oogoperatie;
- Instellingen en scholen met een instellingsabonnement.  

De collectie daisyroms van Stadkamer bevat momenteel rond de 800 titels en is bedoeld als kennismaking met het medium. In elke vestiging van Stadkamer is er een gedeelte van de collectie aanwezig om te lenen.

Voorwaarden
- De leentermijn van de daisyspelers bedraagt zes weken en verlenging geldt als een nieuwe uitleentermijn.
- Reserveren is mogelijk, maar niet noodzakelijk.
- Voor leden van de bibliotheek is het koffertje gratis te leen, voor niet-leden kost de uitlening €2,50.


Makkelijk Lezen Plein
Kinderen met een leesprobleem vinden lezen meestal niet leuk, omdat het hen te veel moeite kost. Krijgen deze kinderen geen goede begeleiding, dan neemt het zelfvertrouwen af en is de kans groot dat ze gaan onderpresteren. Het oplossen van dit probleem vraagt een krachtige gezamenlijke inspanning. Er is niet één partner die dit probleem volledig voor zijn rekening kan nemen. Alleen door samenwerking tussen bibliotheken onderling en bibliotheken en onderwijs kan substantiële vooruitgang worden geboekt. Met een Makkelijk Lezen Plein bieden de bibliotheken ondersteuning aan kinderen, ouders en leerkrachten. Elke vestiging van Stadkamer beschikt over een Makkelijk Lezen Plein.

Op dit plein staat een selectie van boeken, dvd’s, cd-roms, luisterboeken en andere media, speciaal voor kinderen die lezen moeilijk vinden. Voor de kinderen zijn er boeken geselecteerd, waarbij gelet wordt op bijvoorbeeld het lettertype en de lay-out en die vanaf het begin spannend of grappig zijn. Bovendien biedt het Makkelijk Lezen Plein ook informatieve media, zodat kinderen met leesproblemen er ook terecht kunnen voor spreekbeurten en werkstukken. De bibliotheek kiest hierbij niet alleen voor media waarin geschreven tekst staat, maar ook voor media in beeld en geluid. Voorbeelden hiervan zijn luisterboeken en cd-roms.

Kijk voor meer informatie op www.makkelijklezenplein.nl.

Superboek
Superboek helpt bij lezen! Via www.superboek.nl kom je op de Superboekpagina van Passend Lezen, speciaal voor kinderen en jongeren met een leesbeperking. De collectie van Superboek heeft de nieuwste titels, in diverse leesvormen en voor alle leeftijden. Van de allerleukste kinderboeken tot literatuur voor de boekenlijst.

Neem per e-mail contact op

Karaoke lezen
Kinderen met een leesachterstand of dyslexie kunnen ook terecht op www.karaokelezen.nl. Dat is een aparte website van Passend Lezen waarbij je een account kunt aanmaken. Karaokelezen is een combinatie van de digitale en de gesproken versie van een boek. Tijdens het voorlezen loopt er een balkje mee met de tekst. Zo hoor en lees je tegelijk dezelfde tekst en zie je woord voor woord waar je op de bladzijde bent.

Nog vragen? Bel met 07 03 38 15 00 of neem per e-mail contact op.

Neem per e-mail contact op