Media- & taaleducatie

Leesvirus is een digitaal leesbevorderingsproject voor groep 6. Het project gaat over tien mooie, spannende en grappige boeken. Kinderen lezen de geselecteerde boeken, delen hun mening hierover en wisselen leeservaringen uit. De uitslag van de Leesvirusquiz bepaalt welk boek het meest besmettelijk is én welke groep er vandoor gaat met de Leesvirus wisselbeker! 

Het project wordt jaarlijks in Zwolle gecoördineerd door Stadkamer en begint half januari. Tien weken lang gaan de deelnemende groepen aan de slag met boeken, vragen en opdrachten. In het voorjaar is de feestelijke afsluiting in Stadkamer en wordt de uiteindelijke winnaar bekend na een spannende slotstrijd.

Tijdens het project lezen de kinderen van de deelnemende scholen tien boektoppers die zorgvuldig zijn uitgekozen, rekening houdend met niveaus en interesses van de leerlingen. De kinderen lezen de boeken en wisselen via Leesvirus.nl leeservaringen uit. Als een kind in het onderdeel boekenlijst op een titel klikt, komt het terecht op de pagina met informatie over dat boek en de mogelijkheid om met elkaar te discussiëren over het boek. Ook kunnen de kinderen het boek een rapportcijfer geven.

In de galerie kunnen kinderen plaatjes en tekeningen plaatsen en bekijken. Het startsein voor het plaatsen van plaatjes wordt in de Leesvirusquiz gegeven. Acht weken lang staan iedere maandag twee nieuwe vragen op Leesvirus.nl. De vragen gaan over de boeken of over een thema uit de boeken. Bij het beantwoorden van de vragen hebben de kinderen de boeken en internet nodig. De vragen kunnen direct op Leesvirus.nl ingevuld en verstuurd worden en ook de antwoorden en tussenstand zijn daar te vinden. Daarnaast zijn er een aantal creatieve opdrachten. De quiz is een competitie tussen de scholen en de winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de feestelijke afsluiting.

Wil je meer informatie over Leesvirus of heb je als deelnemende school vragen of opmerkingen? Neem contact op via onderstaande gegevens. Kijk voor meer informatie op www.leesvirus.nl.

Leesvirus is een product van Biblionet Drenthe en is tot stand gekomen met subsidie van Stichting Lezen.


Contactpersoon:
Anneloes Zomerdijk, adviseur Media- en taaleducatie PO
M 06 30 41 70 82

Neem per e-mail contact op