Media- & taaleducatie

Wat is VERS?
VERS is een poëzieproject van School der Poëzie, in samenwerking met Stadkamer. Het is een project voor duizenden kinderen en jongeren rond de VSB Poëzieprijs, de prijs voor de beste en meest actuele Nederlandstalige poëzie. Het project wordt ieder jaar uitgevoerd in een aantal steden, waaronder Zwolle, en is bedoeld voor kinderen uit groep 6, 7 en 8.
 

Poëzielessen
Poëziedocenten komen in de klassen om op speelse wijze met de kinderen gedichten te lezen en te bespreken, om vervolgens zelf aan de slag te gaan met het schrijven van gedichten. Inspiratie voor deze lessen komt van dichters die meedingen naar de VSB Poëzieprijs. Uit elke groep worden de mooiste gedichten geselecteerd, die de kinderen zelf mogen voordragen tijdens de VERS Talkshow.
 

VERS Talkshow
In mei vindt de VERS Talkshow plaats, een besloten activiteit voor de deelnemende scholen. Rapper/beatboxer André Accord presenteert het programma. De geselecteerde gedichten worden voorgedragen door de kinderen en worden beoordeeld door een jury. Er is daarnaast een interview met een bekende dichter, waarbij de vragen worden bedacht en gesteld door de kinderen. De winnaars van de Talkshow krijgen bezoek van niemand minder dan Dieuwertje Blok!
 

Expositie gedichten
De gedichten die meedingen naar de hoofdprijs worden in de periode na de VERS Talkshow gepresenteerd in de expositieruimte in de jeugdkelder van Stadkamer. Daar zijn ze een aantal weken te bewonderen voor publiek.