Stadkamer is genomineerd... Stem!
Stem op Stadkamer

Media- & taaleducatie

“Kinderboeken zijn een krachtig onderwijsmedium in handen van een gemotiveerde en deskundige leerkracht.” (uit: Open boek, handboek leesbevordering door Jos Walta)

Werk je in het onderwijs en wil je het leesklimaat op jullie school graag een nieuwe impuls geven? Of overweeg je om te starten met de Bibliotheek op school? De cursus Open Boek geeft leerkrachten hierbij goede ondersteuning. Met twee leescoördinatoren op een basisschool is het leesbeleid goed geborgd.

Waar je ook komt, wat je ook doet, altijd moet je lezen. Het is belangrijk dat kinderen lezen leuk gaan vinden en nieuwsgierig zijn naar boeken. In de cursus Open Boek worden leerkrachten opgeleid tot leescoördinator, met als doel het leesplezier van de leerlingen te vergroten en de schoolresultaten te verhogen. Verder krijgen de cursisten praktische handreikingen over goede en moderne jeugdliteratuur, diverse werkvormen en activiteiten m.b.t. leesstimulering en het (beter) inrichten van de schoolbibliotheek. Het eindigt met de opdracht om een realistisch schoolleesplan te schrijven voor de eigen school.

Wanneer is voldaan aan de cursuseisen ontvangt de cursist een certificaat, verstrekt door Stichting Kunst van Lezen. De cursus Open Boek is gevalideerd voor het leraarregister. Na de cursus participeren de leescoördinatoren in een gemeentelijk leesbevorderingsnetwerk, in Zwolle geïnitieerd door Stadkamer.

Cursus Open Boek Stadkamer biedt in samenwerking met bibliotheken uit omliggende gemeenten de cursus komend najaar aan in vier themabijeenkomsten op de woensdagmiddag:

  • 27-09-2017 De kracht van kinderboeken: kennis en fantasie
  • 18-10-2017 Basisvaardigheden van elke leerkracht
  • 15-11-2017 Werkvormen en campagnes
  • 13-12-2017 De leescoördinator als spin in het web

Kosten per deelnemer: € 300,- (excl. BTW) Het boek ‘Open Boek, handboek leesbevordering’ is verplichte literatuur en kost € 27,50 (dit boek kan via de bibliotheek besteld worden).
Locatie: Stadkamer Zwolle Centrum (Zeven Alleetjes 1a)
Tijd: 14.30 – 17.30 uur

Naast de bijeenkomsten is er een studiebelasting van ongeveer 40 uur. Wij adviseren per school twee medewerkers te laten deelnemen.
 

Contactpersoon:
Nicole Verkerk, adviseur Media- en taaleducatie PO
M 06 31 93 76 06

Neem per e-mail contact op