Lezen en Lenen

Terug naar overzicht

Nieuws

Delpher – een goudmijn voor onderzoek en ontdekking

Bibliotheek

2 oktober 2017

In Delpher zijn meer dan 60 miljoen gedigitaliseerde pagina’s uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften uit het verleden te vinden.

Allemaal woord voor woord doorzoekbaar. Het aanbod in Delpher wordt constant uitgebreid. Al het materiaal is voor eigen onderzoek vrij te gebruiken.

Kranten

Delpher is de grootste online krantenbank van Nederland. Er zijn ruim 11 miljoen krantenpagina’s uit Nederland, Nederlands-Indië, de Antillen, Amerika en Suriname van 1618 tot 1995 te vinden. Het aanbod bestaat naast landelijke ook uit talloze regionale en lokale kranten. Ook kun je via Delpher verschillende regionale krantenbanken doorzoeken.

Boeken basis

In de basiscollectie vind je ruim 52.000 boeken uit de 17e t/m de 20e eeuw. Het aanbod is zeer divers. Zowel fictie (bv de boeken van Couperus, oude kinderboeken en griezelromans) als non-fictie (bv architectuur, topografie, techniek, godsdienst en telefoongidsen).

Delpher doorzoekt ook de boekencollectie van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren.

Boeken Google

Dit zijn de boeken uit de collecties van de Koninklijke Bibliotheek, de Universiteit van Amsterdam en de universiteit Leiden die door Google gedigitaliseerd worden. Op dit moment telt de collectie ruim 320.000 boeken uit de 16e t/m de 19e eeuw.

Tijdschriften

Ruim 3,2 miljoen pagina’s uit meer dan 230 titels uit de 19e, 20e en 21e eeuw. Het aanbod is zeer divers. Van populaire wetenschappelijke aard zoals Morgenrood tot populaire tijdschriften zoals de Margriet.

Radiobulletins

Ongeveer 1,8 miljoen uitgetypte teksten van nieuwsbulletins van het ANP van 1937 tot 1989 zoals die op de radio zijn voorgelezen aan het Nederlands publiek.

Delpher – een goudmijn voor onderzoek en ontdekking

Meer nieuws

Voetbalmania

Bibliotheek

14 juni 2018

De verzameling van Karl Zandink Voetballiefhebber Karl Zandink uit Zwolle ging ruim 5 jaar geleden een weddenschap met een vriend aan: verzamel...

Lees hier meer over

In oktober start in Zwolle: post HBO Cultuurbegeleider

Cultuureducatie

01 juni 2018

Voor ICC-ers die zich nog meer willen verdiepen is er nu een nieuwe opleiding.

Lees hier meer over
Terug naar overzicht