Lezen en Lenen

Terug naar overzicht

Activiteiten

Filosofisch Café Zwolle

Bibliotheek

Datum: maandag 21 januari

Locatie: Stadkamer Centrum

Tijdstip 19:45 - 22:00 uur

De grote vlucht inwaarts: Hoe de hedendaagse mens zijn vrijheid en autonomie verloor.

Onder de leus ‘De grote sprong voorwaarts’ lanceerde Mao Zedong in 1958 een ambitieus, maar rampzalig programma om China in één klap van traditionele landbouwstaat om te vormen tot een moderne industriële grootmacht. Met deze wijziging van de leus maakt Thijs Lijster ons in zijn essaybundel De grote vlucht inwaarts: essays over cultuur in een onoverzichtelijke wereld (2016) duidelijk dat er nu iets heel anders gebeurt: geen sprong voorwaarts, maar een vlucht inwaarts!

Wij hebben ons in groten getale naar binnen gekeerd, naar het eigen privégeluk, de eigen genoegens, de eigen ontplooiing, omdat wij ons de greep op de samenleving uit handen hebben laten nemen.
De huidige wereld wordt immers beheerst door de neoliberale ideologie, waarbij kapitalistisch denken en technologische vernieuwing elkaar gevonden hebben in een zo groot mogelijk winstbejag. Met als gevolg dat het individu een pion is geworden van dit winststreven, als consument én als producent. Ook de politiek laat zich daar teveel door leiden.
Het interessante van Thijs Lijsters boek is dat het niet alleen een treffend beeld schetst van onze algoritmesamenleving, maar daar ook uit zoveel mogelijk bronnen bewijs voor levert: niet alleen de filosofie, de wetenschap, de bouwkunst en het maatschappelijk-industrieel complex fungeren als bron, maar ook de wereld van de kunst. Zo gaat hij uitgebreid in op de rol van het design in de hedendaagse cultuur.

Thijs Lijster (1981) is universitair docent kunst- en cultuurfilosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij promoveerde in 2012 cum laude op het proefschrift: Critique of Art: Walter Benjamin and Theodor W. Adorno on Art and Art Criticism. Ook de essays van deze in Zwolle woonachtige filosoof vielen in de prijzen.

Locatie: Zaal Stadkamer Centrum

Deelname: 6 euro/3 euro (studenten), contant te betalen aan de zaal

Filosofisch Café Zwolle

Andere activiteiten

Donderdag 17 Januari

Solderen voor beginners

BibliotheekLocatie: Stadkamer CentrumTijdstip: 18:45 - 20:45 uur

Zin om iets nieuws te leren? Misschien is solderen iets voor jou... Tijdens de cursus solderen voor beginners ga je allereerst leren om draden te...

Lees hier meer over
Donderdag 17 Januari

Leef! Jong

BibliotheekLocatie: Stadkamer CentrumTijdstip: 19:00 - 20:30 uur

De tweede avond van Leef! Jong gaat over een moeder die haar zoon heeft verloren aan zelfmoord. Het is letterlijk van levensbelang dat jongeren...

Lees hier meer over
Vrijdag 18 Januari

Lunchconcert: Medan Trio

BibliotheekLocatie: Stadkamer CentrumTijdstip: 12:15 - 13:15 uur

Het Medan Trio combineert haar eigen vrije muziek met visuele kunst. Dit geeft het trio de uitdaging om te improviseren over eigen composities in...

Lees hier meer over
Terug naar overzicht