CBS De Wendakker

Leescoördinator: Martine Troost

Leesonderwijs op de Wendakker
Voor onze leerlingen is het belangrijk om goed te leren lezen, omdat hun leesvaardigheid en het leesbegrip cruciale voorwaarden zijn voor een goede ontwikkeling op school. Plezier in lezen is het belangrijkste doel als het gaat om leren lezen op CBS de Wendakker. Leren lezen gaat veel gemakkelijker als je er plezier in hebt en leuke boeken mag lezen. Daarom maken we serieus werk van onze schoolbibliotheek. Om onze leerlingen te inspireren hebben werkvormen om de leesmotivatie van leerlingen te vergroten een belangrijke plaats in onze school. Stadkamer biedt ons hierbij de nodige ondersteuning en inspiratie.

Leesbevordering
Bij ons op de Wendakker zijn we in 2022 gestart met het creëren van een goedgevulde schoolbibliotheek. De kasten worden zo langzamerhand gevuld en elke groep brengt minstens één keer in de drie weken een groepsbezoek aan de schoolbibliotheek. Daarnaast kunnen leerlingen indien gewenst vaker even een boek terugbrengen of alvast een nieuwe uitzoeken.

Ook gaat elke klas ongeveer één keer in de 5 a 6 weken nog op klassenbezoek in de Stadkamer, omdat onze collectie nog niet voldoende is.

You can find magic wherever you look. Sit back and relax, all you need is a book!

Boekentip onderbouw

Wij gaan op berenjacht - Michael Rosen

Boekentip middenbouw

Misjka - Edward van de Vendel en Anoush Elman

De enorm eigenwijze eenhoorn - Pip Bird

Boekentip bovenbouw

Films die nergens draaien - Yorick Goldewijn

Wist je dat? Als je 15 minuten per dag leest dan zal je in één jaar ruim 1 miljoen woorden hebben gelezen!

Meest populaire werkvorm

The voice of books:

De leerlingen zitten allemaal omgekeerd, met de rug naar de leerkracht. De leerkracht lees een fragment uit een boek, of de achterkant van een boek voor. Zodra een leerling denkt dat het een boek leuk vindt, mag hij/zij zich omdraaien en kan hij het boek zien waaruit is voorgelezen. Leerlingen die het boek niet leuk lijken, draaien zich niet om. Hetzelfde idee als in de jury van The Voice of Holland zitten.

Tip voor andere scholen
Zet (voor)leestijd standaard op het rooster, met daarnaast elke week een boekpromotie / boekenkring om zo je leerlingen enthousiast te krijgen voor boeken.

Lezen is dromen met je ogen open.

Over de samenwerking met Stadkamer

Fijn om mensen met verstand achter je te hebben staan bij het opzetten van een schoolbibliotheek.