×

Cultuur & Techniekeducatie

Geocachen
Geocaching is een wereldwijde schattenzoektocht waar de digitale en de echte wereld elkaar tegenkomen. Geocachen is een schattenzoektocht op basis van GPS coördinaten. Via de coördinaten en je GPS of smartphone kan je aan de slag gaan met geocachen. Waar je naar op zoek gaat is een raadsel, maar dat is juist het leuke. Je krijgt  hulp en aanwijzingen via de app om je schat te vinden. 

‘Zoek het verhaal #Zwolle75jaarbevrijd’
Op 14 april 2020 is het 75 jaar geleden dat Zwolle werd bevrijd. Stadkamer ontwikkelt daarom een reeks caches binnen het thema ’75 jaar bevrijding’. Op acht plekken in de stad worden de caches verstopt. Elke cache is gelinkt aan een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog en een verhaalfragment. Deze verhalen spreken tot de verbeelding van kinderen en maakt hen bewust van wat er tijdens WO II in Zwolle is gebeurd. Het verhaal dat in fragmenten verdeeld is over de verschillende locaties is geschreven door Paul Gellings, schrijver en voormalig docent op het VO. Dit verhaal verbindt alle cache-locaties aan elkaar.

Uitvoering
In de periode maart-mei kunnen scholen zich inschrijven voor deze speciale bevrijdings-geocache route. De klassen worden verdeeld in kleine groepjes van 5/6 kinderen. De groepjes gaan samen met een begeleider met een smartphone op pad. Ze lopen met behulp van gps-coördinaten naar de locaties en zoeken rondom de locatie naar een ‘schat’. De schat bevat informatie voor de eindopdracht. Via de app krijgen zij aanwijzingen en opdrachten. De route eindigt met een eindopdracht die door de hele klas moet worden uitgevoerd. De route omvat verschillende leergebieden: taal (lezen), mediawijsheid, wereldoriëntatie, geschiedenis en erfgoed.

Praktisch
De route is ongeveer 2,5 kilometer lang en is in de binnenstad van Zwolle. Het start- en eindpunt is bij Stadkamer. De groep wordt in kleine groepjes verdeeld in 5/6 kinderen en een begeleider (door de school te regelen). Van te voren ontvang je een lesbrief en een instructie voor de begeleiders.

Aanmelden
Wil je jouw klas aanmelden voor de Geocache Bevrijdingsroute? Vul dan onderstaand formulier in. Wil je eerst meer informatie over de route? Neem dan contact op met Jolanda Versluis. Zij kan je alles vertellen over de route en de inhoud.

De reeks caches in kader van 75 jaar bevrijding wordt in april en mei 2020 beschikbaar gesteld als project voor de groepen 7 en 8 van Zwolse basisscholen. Na afloop van die periode blijven de caches beschikbaar via de geocache website voor alle geïnteresseerden.  

Meld je hier aan voor de geocacheroute

(* verplicht veld)

Ja, door het verzenden van dit formulier ga ik akkoord met de privacyverklaring.