Community-art versterkt belang duurzaamheid in Diezerpoort
Hoe versterk je het belang van duurzaam wonen en leven bij wijkbewoners op een speelse manier? Op die vraag is een creatieve oplossing gevonden met het community-art project Recycle Domino. Woensdag 22 juni jl. is de dominobaan feestelijk ‘gelanceerd’ samen met deelnemers en wijkwerkers. Stadkamer nam een kijkje tijdens de productieweken en sprak met deelnemers en andere betrokkenen.
Wie de afgelopen weken het wijkgebouw aan de Radewijnstraat inliep, kon het kunstwerk-in-wording niet ontgaan. Een bonte rij attributen slingerend door het gehele gebouw. Hier hebben wijkbewoners de afgelopen weken flink geknutseld, getimmerd en geschilderd samen met community-art kunstenares Jacomijn Schellevis.
Transitie
“Diezerpoort staat net als veel andere wijken voor een groot duurzaamheidsvraagstuk,” schetst Marloes Markslag van Travers Welzijn de aanleiding van dit project. “Duurzaamheid is geen thema dat bij veel wijkbewoners erg leeft, maar het is wel heel belangrijk om de mensen mee te krijgen in deze transitie. Daarom wilden wij het bewustzijn op een speelse en laagdrempelige manier vergroten. Met community-art kan dat heel goed, omdat je de bewoners vanaf het begin erbij betrekt.”
Recyclehoek
Travers zocht contact met Stadkamer die het Fonds Buurtcultuur beheert. Via het Fonds kwam Jacomijn Schellevis in beeld. “Jacomijn is beeldend kunstenaar en thuis in de community art,” vertelt Anne Blok, adviseur Fonds Buurtcultuur van Stadkamer. “Zij kan een opgave vanuit de wijk omzetten naar een concreet project en dit samen met wijkbewoners oppakken.”
Met steun vanuit Fonds Buurtcultuur kwam er budget vrij om het project samen met Jacomijn uit te werken. Zij ging met de eerste groep deelnemers aan de slag. “Spullen hebben we opgehaald in de naastgelegen Recyclehoek. Daar waren velen nog nooit geweest. Het was voor hen heel leerzaam om te zien hoe alle onderdelen hier zijn gerubriceerd. Blauw voor metaal, rood voor elektrische goederen en groen voor natuurlijke materialen. De meest creatieve vondsten namen ze mee terug. Van babybadstoel tot skateboard en van wasrek tot staafmixer. Met een knalroze gepimpte rollator als absolute blikvanger. Daarmee zijn we een dominobaan gaan bouwen. Iedereen deed dat op zijn eigen manier. De een afwachtend, terwijl de ander gelijk een zaag of boor pakt.”
Skateboard met mixer
Drie van de ‘klussers’ zijn Soegra, Road en Wodaes, lid van de Vrouwengroep die elkaar wekelijks ontmoet in het wijkgebouw. De Eritreese Wodaes bijvoorbeeld. De Nederlandse taal is soms nog een struikelblok, maar haar enthousiasme en vindingrijkheid zijn er niet minder om. Samen met Jacomijn kwam ze op het idee een mixer met tie-wraps vast te zetten op een skateboard en deze te plaatsen op een hoger gelegen deel van de dominobaan. Daardoor is het skateboard verzwaard en kan het meer snelheid ontwikkelen als de dominobaan in werking wordt gezet.
Schroefjes
Duurzaamheid is niet nieuw voor de deelnemers. Van huis uit hebben ze geleerd zuinig te leven. “Maar ik heb zeker wel iets opgestoken,” zegt Soegra. “In kapotte toestellen zitten vaak nog bruikbare schroefjes. Ik weet nu hoe ik ze eruit moet halen en kan hergebruiken,” vertelt ze trots met de schroevendraaier in de hand.
Minitasjes van spijkerbroeken
De dominobaan is woensdag 22 juni feestelijk ‘gelanceerd’. De gebruikte spullen zijn daarna terug gebracht naar de Recyclehoek of hebben anderzijds een nieuwe bestemming gevonden.
Marloes Markslag: “Uiteindelijk hebben zo’n vijftig wijkbewoners meegewerkt aan deze Recycledomino. Meer deelnemers waren zeker welkom geweest, maar het is in Diezerpoort lastig om in contact te komen met nieuwe wijkgenoten. Wel hebben we via onze deelnemers, andere mensen op ideeën gebracht om op hun eigen manier met duurzaamheid aan de slag te gaan. Eén wijkbewoner bracht vijftig zelfgemaakte minitasjes van oude spijkerbroeken. Die mogen we als cadeau weggeven. Op die manier draagt ze toch haar steentje bij.”
Heb jij ook een goed idee voor je buurt? Een project of event met kunst of cultuur waarmee je buurtbewoners verbindt? Daar is geld voor beschikbaar. Wacht niet langer en bel of mail met Anne en Freek van Fonds Buurtcultuur.
Anne Blok - anne.blok@stadkamer.nl / 0630417026
Freek van der Heide – freek.vanderheide@stadkamer.nl / 06-38593809