×
Terug naar overzicht

Activiteiten

Klarinetdag

Bibliotheek

Datum: zaterdag 30 november

Locatie: Stadkamer Centrum

Tijdstip 10:30 - 16:45 uur

Deze dag staat in het teken van ‘hout waar muziek in zit’. Het hout waar onder andere klarinetten van gemaakt worden, staat op de lijst van bedreigde houtsoorten. Is er nog wel toekomst voor de klarinet?      

Het nieuwe Zwolse klarinetensemble Klarinjo! heeft twee bevriende klarinetgroepen uit Groningen en Amersfoort uitgenodigd om in de zaal van Stadkamer hierover na te denken en samen te repeteren.
Bioloog/klarinettist Henk Jansen gaat in een korte lezing in op het (bedreigde) klarinethout. Klarinettist Martin van Zanten vertelt over de vroege geschiedenis van de klarinet, een periode waarin totaal ander hout werd gebruikt dan tegenwoordig, nl. buxushout!  
Klarinettist Arjan Eek laat tijdens het slotconcert horen hoe zo’n klarinet klinkt, in het klarinetconcert van Karl Stamitz, waarin Klarinjo! hem zal begeleiden.
De repetities van de totale groep (ca. 50 musici met klarinetten in allerlei soorten en maten) zijn openbaar. Bij het concert spelen ze samen onder andere klezmermuziek en muziek van Douwe Eisenga, die hoog genoteerd staat in de Hart en Ziellijst van Radio 4.
Tussen 10.00 en 15.00 is er tevens de mogelijkheid voor kinderen of volwassenen om de klarinet te proberen onder begeleiding van Alette van de Belt of Karin Vrieling van de Zwolse Klarinjo! klarinetschool.

Klarinjo!
Het klarinetensemble Klarinjo! is in april door klarinettist en docent Karin Vrieling opgericht. In het ensemble spelen ca. 20 klarinettisten in de leeftijd van 10 tot 70+, zowel beginners als gevorderden, enthousiast samen.
Klarinjo! staat onder leiding van Karin Vrieling en Alette van de Belt, die beiden ook meespelen. Het repertoire van Klarinjo! loopt uiteen van klassieke stukken tot populaire en hedendaagse muziek, zoals film- en popmuziek.
Klarinjo! werkt projectmatig. Het eerste project is deze Klarinetdag met bevriende klarinetgroepen uit Amersfoort en Groningen. Klarinjo! speelt delen uit een Klarinetconcert van Karl Stamitz spelen, waarbij klarinetsolist Arjan Eek speelt op een klarinet van buxushout, één van de vroegste klarinetsoorten.

Programma
10.20 uur       Openbare repetitie door Clarinets Unlimited Groningen, Clarinet Choir Amersfoort
                        en Klarinjo! Zwolle
11.15 uur       Presentatie over historische klarinetten door Martin van Zanten
11.45 uur       Openbare repetitie
13.30 uur       Lezing over hout door bioloog/klarinettist Henk Jansen
14.00 uur       Openbare repetitie
15.45 uur       Slotconcert o.l.v. Kees Vos en Karin Vrieling m.m.v. Arjan Eek op buxusklarinet Deelname: gratis, aanmelding vooraf is niet nodig.

Klarinetdag

Andere activiteiten

Maandag 18 November

Filosofisch Café

BibliotheekLocatie: Stadkamer CentrumTijdstip: 19:45 - 22:00 uur

Govert Buijs over het goede leven en de vrije markt Het thema van deze avond is de vrije markt en de invloed daarvan op ons persoonlijk leven. Hoe...

Lees hier meer over
Dinsdag 19 November

Schrijfkamer: Het peper en zout van de schrijver

BibliotheekLocatie: Stadkamer CentrumTijdstip: 19:30 - 21:00 uur

We gaan aan de slag met het peper en zout van de schrijver: stijlfiguren. Zij geven zinnen smaak en geur. In welke verhouding je ze het best kunt...

Lees hier meer over
Woensdag 20 November

Bouw een verhaal: De ridder die niet wilde vechten

BibliotheekLocatie: Stadkamer CentrumTijdstip: 09:30 - 10:15 uur

Als je naar een verhaal luistert, kun je daar je eigen beelden bij bedenken. Meestal blijft dit in je eigen hoofd, maar bij Stadkamer Stadshagen...

Lees hier meer over
Terug naar overzicht