×
Terug naar overzicht

Activiteiten

Demonstratie postcode-ranjamachine

Stadkamer, Bibliotheek, Media- en taaleducatie

Datum: dinsdag 12 november

Locatie: Stadkamer Centrum

Tijdstip Gehele dag

Deze postcode-ranjamachine laat op een laagdrempelige manier de twee onderwerpen "internet of things" en datadiscriminatie zien. 

Zonder dat we erbij stil staan worden onze persoonlijke gegevens voor allerlei doeleinden gebruikt. Er bestaat een levendige markt van datamakelaars die deze data verhandelen. 

Nu steeds meer van onze apparaten op het internet zijn aangesloten moeten wij ons afvragen hoe deze apparaten al die gegevens gebruiken. Ze praten niet alleen over ons, maar ook met elkaar. 

Dit is een ranjamachine met een Arduino en wat andere onderdelen zoals een toetsenbord, pompjes en een dataset. 

De gebruiker toetst zijn/haar postcode in en de machine maakt van de score van zijn/haar wijk. Goede buurten krijgen mierzoete limonade, slechtere wijken vooral water. 

Dat lijkt absurd, maar bijvoorbeeld verzekeraars gebruiken dezelfde werkwijze om in te schatten of iemand een risicoprofiel is. De data (huizenprijzen, opleidingsniveau, criminaliteit) zijn openbaar en komen van het CBS. Zo zie je hoe een algoritme werkt en dat er vaak ook een sterk ethische component in zit. 

Demonstratie postcode-ranjamachine

Andere activiteiten

Dinsdag 12 November

Spelen met robots in de Week van de Mediawijsheid

Stadkamer, Bibliotheek, Media- en taaleducatieLocatie: Stadkamer CentrumTijdstip: 14:00 - 16:30 uur

Van dinsdag 12 t/m vrijdag 15 november kun je tussen 14.00 – 16.30 uur spelen met robots. Voor kinderen van 6 tot ongeveer 14 jaar. In het...

Lees hier meer over
Dinsdag 12 November

Lezing over huiselijk geweld

BibliotheekLocatie: Stadkamer CentrumTijdstip: 19:30 - 21:00 uur

Wat gebeurt er achter de voordeur? Voor veel kinderen, vrouwen en mannen is het niet vanzelfsprekend om een veilig huis te hebben. Om...

Lees hier meer over
Woensdag 13 November

Bouw een verhaal: Ridders en prinsessen

BibliotheekLocatie: Stadkamer StadshagenTijdstip: 09:30 - 10:15 uur

Als je naar een verhaal luistert, kun je daar je eigen beelden bij bedenken. Meestal blijft dit in je eigen hoofd, maar bij Stadkamer Stadshagen...

Lees hier meer over
Terug naar overzicht