×
Terug naar overzicht

Activiteiten

Humanistisch Café

Bibliotheek

Datum: donderdag 12 september

Locatie: Stadkamer Centrum

Tijdstip 20:00 - 22:30 uur

Schrijver en wandelaar Jan van de Wetering over het waarom van de Camino.

Jan van de Wetering, amateurhistoricus en ervaren caminowandelaar, spreekt deze avond over zijn belevenissen tijdens de beroemde Camino naar Santiago de Compostella in Spanje. Deze eeuwenoude pelgrimstocht van ruim 800 kilometer is ook nu nog zeer in trek bij wandelaars. Van de Wetering gaat in op de filosofie achter het wandelen, de geschiedenis van de pelgrimstochten en over de voorbereiding op een camino.

De Camino
Deze pelgrimsroute die leidt naar Santiago de Compostela, is de bekendste pelgrimstocht. Het is een eeuwenoude en divers vertakte route die door de jaren heen veel wandelaars heeft aangetrokken en momenteel drukker is dan ooit. Wat beweegt de moderne pelgrim? Waarom is een van oorsprong religieuze tocht tegenwoordig ook voor niet-christelijke mensen zo aantrekkelijk? Hoe komt het dat zoveel filosofen hebben geschreven over ‘wandelen’ als zingevende activiteit?
De spreker gaat in op al die vragen, maar daarnaast is zijn lezing ook praktisch van aard: aan de hand van zijn grote verzameling foto’s laat Van de Wetering zien hoe de route is gemarkeerd, hoe zwaar of hoe licht de wandeling is en welke overnachtingsmogelijkheden er zijn. De foto’s geven ook een prachtig beeld van de landschappen en de cultuur-historische monumenten onderweg.

Jan van de Wetering
Jan van de Wetering (1946) is amateur-historicus en schreef diverse boeken, o.a. Vergeten Levens, Hoe schrijf ik geschiedenis en de Zwolse canon (een geschiedenis van Zwolle in vijftig vensters). Zijn laatste boek, Een toekomst waarborgen, werd in 2015 Overijssels Boek van het Jaar. Met Martin de Fluiter richtte hij De vrolijke Pelgrim op, een website waar zij in foto’s, films, tekeningen en verhalen de Camino onder de aandacht brengen van het Nederlandse publiek.

Deze lezing is interessant voor zowel mensen die van wandelen houden als voor mensen die geïnteresseerd zijn in het bijzondere fenomeen van de grote pelgrimnetwerken in Europa.
Zoals altijd is er na de pauze ruime gelegenheid om met de lezer en met elkaar in gesprek te komen.


Locatie: zaal Stadkamer Centrum
Deelname: gratis

Humanistisch Café

Andere activiteiten

Zaterdag 20 Juli

Buurtkamer Goud voor Oud

BibliotheekLocatie: Stadkamer CentrumTijdstip: 10:30 - 12:00 uur

Een gezellige start van het weekend voor iedereen op leeftijd. Kom langs voor een bak koffie of thee met iets lekkers en een praatje. Deze eerste...

Lees hier meer over
Terug naar overzicht