×
Terug naar overzicht

Activiteiten

Procesgerichte muziekeducatie

Cultuureducatie

Datum: donderdag 18 april

Locatie:

Tijdstip 09:00 - 12:00 uur

Lessen uit de praktijk

Deze training voor muziekaanbieders wordt gegeven door muziekdocent Lize Reitsma in samenwerking met ArtEZ Conservatorium Zwolle. 

Met procesgericht muziekonderwijs stimuleer je de ontwikkeling van de muzikale creativiteit van kinderen. Zij ervaren en verwerken zelf op een speelse manier de theorie van de muziek en gaan vanuit een betekenisvolle opdracht aan de slag met improviseren, componeren en presenteren. 

Naast een veilige sfeer, goede organisatie en structuur, is het belangrijk om te weten hoe je kinderen "aan" kunt zetten en hoe "creatief zijn" werkt bij kinderen. Het begint altijd met een duidelijke, concrete en betekenisvolle opdracht. 

Tijdens de training krijg je inzicht in:

  • de fases van procesgericht werken (oriënteren, onderzoeken, creëren, evalueren en reflecteren);
  • creativiteit bij kinderen;
  • de mogelijkheden om binnen muziek en al haar domeinen (zingen, spelen, bewegen, luisteren en noteren) kinderen te laten improviseren en componeren.

Na de training ben je in staat om een procesgerichte muziekles te geven.

Locatie: ArtEZ Conservatorium, Aan de Stadsmuur 88, Zwolle

Deelname is gratis.
 

Korte impressie procesgericht muziekonderwijs:
Woensdagochtend 9.30 uur: groep 5 heeft muziekles. De kinderen hebben een aantal kant-en-klare bodypercussiestukken geoefend en geluisterd naar Steve Reich's Clapping Music en de Haka uit Nieuw-Zeeland. Nu maken ze zelf hun eigen compositie. Ze bedenken een reeks geluiden en maken daar een grafische notatie van. De tekens bedenken ze zelf, zodat ze het goed kunnen onthouden.

In groep 2, een half uur eerder, maakten de kinderen ook een eigen grafische notatie. Hier mochten ze zelf grote en kleine krokodillen achter elkaar plakken om zo op hun trommels een moerasmuziekstuk te maken. 

Voor groep 8 staan later op de dag de boomwhackers op het programma. De leerlingen maken een pentatonische compositie die ze gebruiken als intro voor Sunny van Boney M. Ze kennen de noten, kunnen het lied spelen en maken nu een compositie van 8 tellen die past bij het lied.

Schrijf je nu in

Ja, door het verzenden van dit formulier ga ik akkoord met de privacyverklaring.

VraagAntwoord
Naam
Naam school/organisatie
E-mailadres
Telefoonnummer
Procesgerichte muziekeducatie

Andere activiteiten

Dinsdag 19 Maart

High-haak

BibliotheekLocatie: Stadkamer ZuidTijdstip: 14:00 - 16:00 uur

Om de twee weken kun je in Stadkamer Zuid op dinsdagmiddag (in de even weken) meedoen met High-haak, een ontmoetingsplek voor iedereen die van...

Lees hier meer over
Dinsdag 19 Maart

Belastingvoorlichting Stadkamer Centrum

BibliotheekLocatie: Stadkamer CentrumTijdstip: 14:00 - 16:00 uur

Heeft u vragen over inkomsten, kosten en andere regelingen of aftrekposten die van belang zijn voor de belastingaangifte van 2019, kom dan naar...

Lees hier meer over
Dinsdag 19 Maart

Voorlezen aan ouderen

BibliotheekLocatie: Stadkamer CentrumTijdstip: 19:00 - 22:00 uur

Workshop voor familieleden, mantelzorgers en vrijwilligers, die willen voorlezen aan ouderen. Aan bod komt het voorlezen zelf, het uitzoeken van...

Lees hier meer over
Terug naar overzicht