×
Terug naar overzicht

Activiteiten

Humanistisch Café

Bibliotheek

Datum: woensdag 27 maart

Locatie: Stadkamer Centrum

Tijdstip 20:00 - 22:30 uur

Muziek en brein: de kracht van muziek
Neurowetenschapper Ben van Cranenburgh over menselijke muzikaliteit en onze wonderlijke hersenen

Op woensdag 27 maart is Ben van Cranenburgh te gast in het Humanistisch Café. Van Cranenburgh (1945) studeerde geneeskunde in Amsterdam, promoveerde in de neurofysiologie en richtte het ITON (Instituut voor toegepaste neurowetenschappen) op. Hij wil de kloof tussen neurowetenschap en de dagelijkse praktijk overbruggen en richt zich met deze lezing daarom op een breed publiek.

Van Cranenburgh deed veel onderzoek naar de relaties tussen muziek en het brein. Bij het maken, luisteren en ervaren van muziek zijn veel verschillende delen van de hersenen betrokken. Muziek zit heel diep verankerd in ons brein: alzheimerpatiënten vertonen bij muziektherapie vaak verrassend sterke reacties. Van Cranenburgh hierover: “Bij demente mensen zijn vaak nog ‘eilanden van talent’ aanwezig, zoals schilderen of zingen.” Hij pleit voor meer aandacht voor deze vorm van therapie.
Maar ook voor andere mensen is muziek belangrijk. Van Cranenburgh is zelf naast neurowetenschapper verdienstelijk pianist, klarinettist en altviolist. Hij weet dus zowel in theorie als uit de praktijk hoe veeleisend muziek kan zijn voor de hersenen.
Muziek daagt het brein enorm uit. Bedenk eens wat er allemaal nodig is om viool te spelen in een orkest: de strijkstok hanteren, de vingers op de juiste plaats zetten, noten lezen, op de slag van de dirigent letten, toonhoogtes onderscheiden, de maat houden. Bij muziekactiviteiten zijn alle zintuigen betrokken. Het draait bij musiceren om motorische vaardigheden in combinatie met begrip (cognitie) en emotie. Alles dus waar hersenen belangrijk voor zijn.
“Kinderen die op muziekles zitten, presteren vaak beter op school”, aldus Van Cranenburgh. "Muziek bereikt alle uithoeken van het brein en heeft echt meerwaarde.” In deze lezing gaat hij in op de vele manieren waarop muziek ons brein beïnvloedt en verbetert.
Tijdens deze avond kom je erachter wat er nu eigenlijk gebeurt in de hersenen tijdens het luisteren en maken van muziek, dit dankzij de nieuwste fMRI-technieken. Van Cranenburgh breekt een lans voor het belang van muziek voor jong en oud. Hij laat overtuigend zien waarom muziek altijd weer terugkomt in ons leven en waarom muziek geldt als een van de belangrijkste menselijke cultuuruitingen.

Zoals altijd is er na de pauze veel gelegenheid tot discussie met de spreker. Het boek Muziek en brein (2018) zal tijdens de lezing te koop zijn (20 euro, contant te voldoen).


Locatie: Zaal Stadkamer Centrum
Deelname: 5,00 (3,00 leden HV), contant te betalen aan de zaal

Humanistisch Café

Andere activiteiten

Dinsdag 19 Maart

High-haak

BibliotheekLocatie: Stadkamer ZuidTijdstip: 14:00 - 16:00 uur

Om de twee weken kun je in Stadkamer Zuid op dinsdagmiddag (in de even weken) meedoen met High-haak, een ontmoetingsplek voor iedereen die van...

Lees hier meer over
Dinsdag 19 Maart

Belastingvoorlichting Stadkamer Centrum

BibliotheekLocatie: Stadkamer CentrumTijdstip: 14:00 - 16:00 uur

Heeft u vragen over inkomsten, kosten en andere regelingen of aftrekposten die van belang zijn voor de belastingaangifte van 2019, kom dan naar...

Lees hier meer over
Dinsdag 19 Maart

Voorlezen aan ouderen

BibliotheekLocatie: Stadkamer CentrumTijdstip: 19:00 - 22:00 uur

Workshop voor familieleden, mantelzorgers en vrijwilligers, die willen voorlezen aan ouderen. Aan bod komt het voorlezen zelf, het uitzoeken van...

Lees hier meer over
Terug naar overzicht